Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Δελτίο Τύπου: Η "νύχτα των κρυστάλλων" για τα δημοκρατικά δικαιώματα

Η «νύχτα των κρυστάλλων» για τα δημοκρατικά δικαιώματα

Οι διαδηλώσεις της 6ης και 7ης Δεκεμβρίου πρακτικά απαγορεύτηκαν.

- Γενικεύτηκε η πρακτική των προληπτικών προσαγωγών.
Η πρακτική των μαζικών «προληπτικών προσαγωγών» περιμετρικά των συναθροίσεων, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού, αποτροπής των πολιτών από τη συμμετοχή στη διαδήλωση και διενέργειας ενός εκτεταμένου φακελώματος. Και εξηγούμαστε:
Σε τι συνίσταται αυτή η περίφημη «πρόληψη», όταν σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό προσαχθέντων (800 εν προκειμένω), ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που συνδέονται τελικά με υπόνοιες τέλεσης αδικημάτων; Γίνεται προφανές ότι το μόνο που συνέχει όλες τις επιμέρους περιπτώσεις, είναι η εκτίμηση των αστυνομικών πως οι προσαχθέντες όδευαν προς τη διαδήλωση ή πως αποχωρούσαν από αυτήν. 

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

Καταγγελία για τις μαζικές συλλήψεις ενόψει των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Ανακοίνωση-Καταγγελία

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2009
Ενόψει των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου, το ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. και η ΕΛ.ΑΣ. επιδίδονται ξανά σε επιχειρήσεις κατακρήμνισης του Κράτους Δικαίου και απαξίωσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη.
Καταγγέλλουμε τις αυθαίρετες και αντισυνταγματικές πρακτικές

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοίνωση Ομάδας Νομικής Βοήθειας - Δεκέμβρης 2009

Ανακοίνωση

Με αφορμή τις μαζικές συλλήψεις και τις κακοποιήσεις που σημειώθηκαν σε βάρος των συλλαμβανόμενων στη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων που ακολούθησαν την δολοφονία του 15χρονου Α.Γρηγορόπουλου, δικηγόροι συγκροτήσαμε την Ομάδα Νομικής Βοηθείας με στόχο την αποφασιστική παρέμβαση για την αποτροπή αυθαιρεσιών και παραβιάσεων σε βάρος των συλλαμβανόμενων, προσαγόμενων και όσων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, την παροχή άμεσης νομικής βοήθειας και συμπαράστασης σε όσους βρεθούν αντιμέτωποι με τους μηχανισμούς καταστολής, για την περιφρούρηση των βασικών δικαιωμάτων τους, την ενημέρωση των πολιτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα τους, τα μέσα και τις διαδικασίες για την προστασία τους, καθώς και την δημοσιοποίηση περιστατικών βίας σε βάρος διαδηλωτών. Καθ' όλο το διάστημα που μεσολάβησε το έργο της Ομάδας αποδείχθηκε σημαντικό και αναγκαίο.