Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λίγες μόλις μέρες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, γινόμαστε μάρτυρες μιας κλιμάκωσης πρακτικών αυταρχισμού και αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων εις βάρος πολιτών. Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ, με τις οδηγίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (sic) πραγματοποιεί κατά το τελευταίο διάστημα σειρά από πομπώδεις επιχειρήσεις, οι οποίες, όχι μόνο είχαν αναντίστοιχα με το εύρος τους αποτελέσματα, αλλά και οδήγησαν σε εκτεταμένα φαινόμενα παραβιάσεων δικαιωμάτων πολιτών:
Στο κέντρο της Αθήνας διενεργούνται μαζικοί σωματικοί έλεγχοι και έλεγχοι προσωπικών στοιχείων σε κατοίκους, διερχόμενους πεζούς και οδηγούς Ι.Χ., θαμώνες και ιδιοκτήτες καταστημάτων, ανηλίκους, σε έκταση μάλιστα τέτοια που αποκτά το χαρακτήρα συνολικού ελέγχου του πληθυσμού. Η επιχείρηση μαζικού ελέγχου έχει αποκτήσει πρωτοφανή χαρακτηριστικά, αφού συνοδεύεται από ερωτήσεις άσχετες με τη σκοπιμότητα ενός απλού ελέγχου στοιχείων, όπως ο προορισμός του διερχόμενου, το επάγγελμα και ο τόπος κατοικίας του, καθώς και από παραινέσεις αποχώρησης από την περιοχή, εξυβρίσεις, απειλές ή ακόμα και φυσικούς εξευτελισμούς. Πολίτες υποχρεώνονται να υποστούν τον έλεγχο γονατιστοί, κατ’ εντολή των αστυνομικών οργάνων. Δυνάμεις της αστυνομίας εισβάλλουν νύχτα εντός των πολυκατοικιών χωρίς ένταλμα και χωρίς παρουσία εισαγγελέα. Μεγάλος αριθμός προσώπων συλλαμβάνονται και οδηγούνται βίαια με χειροπέδες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, αν και επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα, ή ακόμη και χωρίς καν αυτή να τους ζητηθεί και εν τέλει αφήνονται ελεύθεροι μετά από ώρες κράτησης ελλείψει κατηγοριών. Πρόκειται για την παράνομη πρακτική των μαζικών «προσαγωγών», κατά τη διάρκεια των οποίων ο κρατούμενος στερείται των δικαιωμάτων πρόσβασης σε συνήγορο και επικοινωνίας με οποιονδήποτε τρίτο (τα κινητά τηλέφωνα συνήθως αφαιρούνται και απενεργοποιούνται). Μάρτυρες προσάγονται στην ασφάλεια με χειροπέδες! Με το πρόσχημα του υγειονομικού ελέγχου, καταστήματα διασκέδασης καταλαμβάνονται από δυνάμεις της Αστυνομίας, και επιβάλλεται με τη βία η εκκένωση και το κλείσιμό τους. Όλα αυτά, υπό το μανδύα της ανωνυμίας, χωρίς διακριτικά, χωρίς να μπορεί ο πολίτης να προσδιορίσει την ταυτότητά των αυθαιρετούντων αστυνομικών, στερούμενος εντελώς κάθε δυνατότητας άσκησης των νομίμων δικαιωμάτων του.
Ενόψει όλων αυτών
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ
Το μαζικό εκφοβισμό πολιτών και τη στοχοποίηση ολόκληρων περιοχών της Αθήνας και του πληθυσμού τους ως δήθεν κέντρου ανομίας, την ασφυκτική παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας και την έμπρακτη κατάλυση των δικαιωμάτων του συνέρχεσθαι, της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών, της ελευθερίας κίνησης και του ασύλου της κατοικίας.
Την παράνομη πρακτική της «προσαγωγής» και κράτησης προσώπων αν και φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα, χωρίς αυτή να αμφισβητείται ως πλαστή και χωρίς να προκύπτουν συγκεκριμένες υπόνοιες τέλεσης αδικήματος. Αυτή η πρακτική, εκτός από παράνομη, οδηγεί επιπλέον στον εκφοβισμό του πληθυσμού, συνιστά απαράδεκτη παραβίαση της ελευθερίας κίνησης και κατάφωρη προσβολή της προσωπικότητας και συνεπάγεται ενδεχομένως ποινικές ευθύνες των αστυνομικών οργάνων (παράνομη κατακράτηση).
Το απαράδεκτο καθεστώς ανωνυμίας και ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων, στα οποία -ελλείψει διακριτικών- είναι αδύνατο να αποδοθούν εξατομικευμένες κατηγορίες και να ασκήσει ο θιγόμενος πολίτης τα νόμιμα δικαιώματά του.
Η καταστολή εμπεδώνεται. Τα στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών καταλύονται.
Τελικά ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες;