Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Καταγγελία για τις μαζικές συλλήψεις ενόψει των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Ανακοίνωση-Καταγγελία

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2009
Ενόψει των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου, το ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. και η ΕΛ.ΑΣ. επιδίδονται ξανά σε επιχειρήσεις κατακρήμνισης του Κράτους Δικαίου και απαξίωσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη.
Καταγγέλλουμε τις αυθαίρετες και αντισυνταγματικές πρακτικές

- του συστηματικού και σχεδιασμένου εκφοβισμού του πληθυσμού με μαζικούς ελέγχους, μαζικότατες προσαγωγές και συλλήψεις –που μετρώνται πλέον σε εκατοντάδες- και αποκλεισμό της κυκλοφορίας σε ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας,
- της στέρησης του δικαιώματος των κρατουμένων να επικοινωνήσουν με το συνήγορό τους. Εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται και σήμερα στη ΓΑΔΑ χωρίς να τους γνωστοποιείται ο λόγος της πολύωρης κράτησής τους, ενώ δεν τους επιτρέπεται ούτε η επικοινωνία με τους συνηγόρους τους. Δικηγόροι, μέλη της Ομάδας Νομικής Βοήθειας ειδοποιήθηκαν από κρατούμενους και έφτασαν στη ΓΑΔΑ από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στους χώρους κράτησης, ούτε τους γνωστοποιήθηκε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους λόγους της κράτησης των εντολέων τους. Πρόκειται για καθεστώς ομηρίας και άκρατης αυθαιρεσίας που αντιβαίνει σε στοιχειώδεις κανόνες δικαίου και κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα δικαιώματα.

Είναι σαφές ότι οι μαζικές συλλήψεις και έφοδοι της αστυνομίας λίγες μόλις ώρες πριν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις σηματοδοτούν μια μεθοδευμένη προσπάθεια για ουσιαστική απαγόρευσή τους και στοχεύουν στην κατάπνιξη κάθε φωνής κοινωνικής διαμαρτυρίας.


ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
e-mail: legalaidgroup@gmail.com