Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Για τα γεγονότα της 17/11

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2009

17/11. Το Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» φέρει την αποκλειστική ευθύνη για μια ημέρα όπου, παρά τη μεγάλη μαζικότητα της πορείας, ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θύμιζε περισσότερο επετειακή εκδήλωση του αστυνομικού κράτους. Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή επιχείρηση υπαγωγής της Αθήνας σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τα εκτεταμένα περιστατικά αυταρχισμού και αστυνομικών αυθαιρεσιών. Ειδικότερα,

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ

· Την επιβολή καθεστώτος απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το ευρύ κέντρο της Αθήνας τέθηκε σε πολύωρη απομόνωση και μετατράπηκε σε χώρο παρελάσεων για ποικίλα σώματα της αστυνομίας, πεζά ή μηχανοκίνητα, αλλά και για εκατοντάδες ανθρώπους της Ασφάλειας με πολιτική περιβολή. Όποιος πολίτης κυκλοφορούσε στην «απαγορευμένη ζώνη» κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά μετά το τέλος της πορείας, υποβαλλόταν σε επιτόπιους ελέγχους ή μεταφερόταν στο κτίριο της ΓΑΔΑ προς διερεύνηση του δικαστικού του παρελθόντος. Πρόκειται για συνθήκες οργανωμένης και απροκάλυπτης κατατρομοκράτησης, που απέτρεπαν σαφώς στον οποιοδήποτε να κυκλοφορήσει στο δρόμο, τόσο ως ιδιώτης και πολύ περισσότερο στα πλαίσια δημόσιων εκδηλώσεων.

· Την πρωτοφανή πρακτική της επιχείρησης-σκούπα και παιδομαζώματος που διενήργησε η ΕΛΑΣ εναντίον εκατοντάδων πολιτών που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης τις απογευματινές ώρες της Τρίτης. Οι 300 (!) «προσαγωγές», στην πλειοψηφία τους ανήλικα παιδιά, έχουν προφανή σκοπιμότητα: την εκτεταμένη καταγραφή και τον εκφοβισμό των πολιτών που επιλέγουν να συμμετάσχουν στην πορεία της 17/11 ή απλώς να παρευρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Η εικόνα οχημάτων της Αστυνομίας να στοιβάζουν πολίτες σε πενηντάδες και να τους μεταφέρουν στην Ασφάλεια προς καταγραφή των στοιχείων τους, είναι ό,τι πιο εύγλωττο. Με τις «προσαγωγές», οι Αρχές δημιουργούν τόσο στους άμεσα υφιστάμενους την αυθαιρεσία, όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία, την πεποίθηση ότι κάθε άμεση ή έμμεση εμπλοκή με την πρακτική των συναθροίσεων τους μεταφέρει στα όρια της νομιμότητας και προκαλεί υποψίες παραβατικότητας. Παράλληλα, προσφέρει στην Ασφάλεια ένα πλούσιο αρχείο φακέλων των πολιτών που συμμετέχουν σε μορφές κοινωνικής διαμαρτυρίας.

· Την επαναλαμβανόμενη αυθαίρετη και καθ' όλα παράνομη πρακτική της ΕΛΑΣ να στερεί από τους κρατούμενους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους συνηγόρους τους. Χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τη νομικά ανυπόστατη και αυθαίρετη πρακτική της «προσαγωγής» (κατά τη διάρκεια της οποίας κατά την Αστυνομία ο πολίτης δεν έχει τα νόμιμα δικαιώματα του κρατουμένου -αν και κρατούμενος), η Γενική Ασφάλεια κράτησε για πολλοστή φορά σε ομηρία εκατοντάδες πολίτες, ενώ οι συνήγοροι λογομαχούσαν μάταια με τους φρουρούς της εισόδου.

Κάθε πολίτης, καθ' όλα τα στάδια της κράτησής του, έχει δικαίωμα πρόσβασης σε συνήγορο, κατ' άρθρο 20 του Συντάγματος και 5,6 της ΕΣΔΑ. Αυτό το δικαίωμα είναι αδιαπραγμάτευτο, αποτελεί θεμελιώδη όρο λειτουργίας του Κράτους Δικαίου.

· Τη συνεχιζόμενη -και παρά φυσικά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργού- αυθαίρετη πρακτική των σωμάτων καταστολής να μην φέρουν διακριτικά στοιχεία και να μην αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Η ηγεσία του Υπουργείου ανέχεται εν τέλει το καθεστώς ανωνυμίας και ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων, που αυθαιρετούν χωρίς συνέπειες εις βάρος των πολιτών.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

· Την πάταξη της Ανομίας στο άβατο της εστίας της ΕΛ.ΑΣ. και του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ.

· Την ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών και των μέσων μαζικής μεταφοράς, την παύση της πρακτικής των προσαγωγών, του παιδομαζώματος και των συλλήψεων στο σωρό, της ανωνυμίας των ανδρών των ΥΑΤ και ΕΚΑΜ, την τήρηση του Συντάγματος και των λαϊκών κατακτήσεων.



Αυτά είναι τα αιτήματα. Τα ίδια με του 1973.

Ομάδα Νομικής Βοήθειας

e-mail: legalaidgroup@gmail.com

legalaidgroup.blogspot.com